Mikä on Helkama?

Heikki Juho Helkama, pyhtääläinen talonpoika, perusti vuonna 1905 polkupyöriä ja ompelukoneita myyvän konekaupan ja tukkuliikkeen Tampereelle. Viipuriin liike siirtyi 1915. Vuonna 1934 pääliike aloitti Helsingissä. Toiminta laajeni sodan jälkeen voimakkaasti mm. autojen maahantuontiin ja omaan teollisuuteen Heikki J. Helkaman poikien Matti, Paavo, Pekka ja Eero Helkaman johdolla. Nykyään Helkama-yhtiöt työllistävät noin 500 henkeä.

Vuonna 1986 Helkama-yhtiöt organisoitiin neljään ryhmään Matti, Pekka ja Eero Helkaman sukuhaarojen kesken. Tavoitteena olivat hyvin toimivat ja nopeaan päätöksentekoon pystyvät itsenäiset kokonaisuudet. Tämä jako osoittautui onnistuneeksi. Tänään Helkama on neljän itsenäisen yritysryhmän muodostama monialainen kokonaisuus ja edelleen perhe ja sukuyhtiö, jo neljännessä polvessa.

Helkaman toiminta

• Helkama-Auto Oy: Škoda-automaahantuonti ja -vähittäismyynti sekä tytäryhtiö Helkama Rent Oy:n Avis- ja Budget -autovuokraustoiminta
• Helkama-Kiinteistöt Oy: toimitila- ja neuvottelutilavuokraus
• Suomen Koneliike Oy: kiinteistö- ja holdingyhtiötoiminta sekä tytäryhtiö Suomen Kodinkonetukku Oy:n kodinkoneiden maahantuonti ja tukkumyynti
• Helkama Emotor Oy: tytäryhtiöiden Helkama Bica Oy:n kaapeliliiketoiminta, Helkama Velox Oy:n polkupyöräliiketoiminta ja Adwatec Oy:n tehoelektroniikan vesijäähdytysjärjestelmien valmistus
• Uuttera Oy:n ja Kiinteistö-Uuttera Oy: kiinteistö- ja holdingyhtiötoiminta

Helkama-Auto Oy ja Helkama-Kiinteistöt Oy ovat Helkama Emotorin, Suomen Koneliikkeen ja Uutteran yhteisessä omistuksessa.

Autoja ja varaosia

Helkama-Auto on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden maahantuoja sekä vähittäismyyjä Espoossa. Škoda-asiakkaita palvelee maan kattava valtuutettu jälleenmyyjien ja -huoltopisteiden verkosto. Škoda tarjoaa laajan malliston, josta löytyy vaihtoehtoja, malliversioita ja voimalinjoja jokaisen autoilijan toiveisiin ja tarpeisiin: täyssähkömallista ladattaviin hybrideihin, kaasuautoihin sekä bensiini- ja dieselautoihin.Tulevaisuuden suuntaa näyttävät älykkäät ja innovatiiviset liikkumisen ratkaisut sekä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen näkökulmat. Helkama-Auto Oy:n toimitusjohtaja on Maija Koskela.  
www.skoda.fi
www.helkama-auto.fi
www.helkama-autokauppa.fi

Autovuokraustoimintaa

Helkama-Auto Oy.n tytäryhtiö Helkama Rent Oy harjoittaa autovuokrausliiketoimintaa Suomessa kansainvälisillä Avis-, Budget- ja Payless-brändeillä. Helkama Rent on yksi Suomen suurimmista alan toimijoista. Helkama Rentillä on laaja toimipisteverkosto ympäri Suomen. Helkama Rent Oy:n toimitusjohtaja on Ari Ilonen.  
www.avis.fi
www.budget.fi

Mukana logistiikkatoiminnassa

Vuonna 1945 perustettu Uuttera Oy on juuriltaan huolinta-alan yhtiö. Uuttera on yksi vuonna 1960 perustetun Suomen Vapaasatama Oy:n perustajista ja aktiivisista osakkaista.
Nykymuodossaan Uuttera Oy on Helsingissä toimiva holdingyhtiö, jonka liiketoiminta koostuu pääosin Helkama-Auton ja Helkama-Kiinteistöjen sekä ajoneuvologistiikkayhtiö Assistor-Uuttera Oy:n osakkuuksista.Kiinteistö-Uuttera Oy on Helsingissä toimiva liikekiinteistöjen omistamiseen ja vuokraamiseen keskittynyt yhtiö. Uuttera Oy:n toimitusjohtaja on Joni Bäcklund.  
www.uuttera.fi

Toimitila- ja neuvottelutilavuokrausta

Helkama-Kiinteistöt Oy vuokraa omistamistaan kiinteistöistä mm. varasto-, toimisto- ja myymälätilaa. Lisäksi Helkama Talossa (os. Lautamiehentie 3, Espoo) on useita erikokoisia neuvottelu- ja kabinettitiloja, joita voi vuokrata. Ravintolaoperaattorina Helkama Talossa on Amica. Helkama-Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja on Juha Kekkonen.

Laivoissa ja teollisuudessa tarvittavia kaapeleita

Helkama Emotorin tytäryhtiö Helkama Bica Oy on Hangossa ja Kaarinassa toimiva laiva- ja telecomkaapeleihin erikoistunut yritys. Helkama Bican tytäryhtiöitä ovat Helkama Bica (Shanghai) ja Helmacab Holland. Kaapeliosaaminen ulottuu jo yli 50 vuoden taakse, Hangossa toimineelle Helkaman radiotehtaalle. Yli 80 % Helkama Bican liikevaihdosta tulee nykyään viennistä, jota harjoitetaan noin 50 maahan. Merkittäviä käyttökohteita ovat laivat, telecom-sovellukset ja teollisuuslaitokset. Helkama Bica -alakonsernin palveluksessa työskentelee noin 245 henkilöä ja emoyhtiön toimitusjohtajana toimii Mikko Mattila.
www.helkamabica.com
www.helkamaemotor.fi

Suomalaisten pyörä

Helkama Emotorin tytäryhtiö Helkama Velox Oy suunnittelee ja valmistaa nykyaikaisia ja korkealaatuisia Helkama-sähköpyöriä Hangossa, Suomen suurimmassa ja ainoassa vuosittain yli 25 000 pyörää valmistavassa pyörätehtaassa.

Uusien sähköpyörämallien ohella tehtaalta syntyy edelleen suomalaisten rakastamia Avainlippu-tuotteita, joita ovat mm. klassikkopyörät Aino, Oiva, Saana, Jääkäri ja jopo. Kaikkia näitäkin on saatavilla myös sähköisinä. Pitkä kokemuksemme näkyy ja tuntuu jokaisessa valmistamassamme Helkamassa ja olemmekin tänä päivänä sähköisen pyöräilyn suunnannäyttäjä Suomessa. Pyörämme ovat suunniteltuja kaikkiin olosuhteisiin ja tarpeisiin – kaupungista maastoon, hiekalta asfaltille, Hangosta Ivaloon. Jokaisessa Helkamassa käsityöläisyys, muotoilu ja uusin teknologia kulkevat sulavasti käsi kädessä. Lisäksi Helkama tuo maahan laadukkaita ja tunnettuja Merida- ja KTM-pyöriä maailmalta. Helkama Veloxin palveluksessa työskentelee noin 80 henkilöä ja toimitusjohtaja on Tero Valtonen.
www.helkamavelox.fi
www.helkamaemotor.fi

Tehoelektroniikan vesijäähdytystä

Helkama Emotorin tytäryhtiö Adwatec Oy suunnittelee ja valmistaa tehoelektroniikan vesijäähdytysjärjestelmiä suuritehoisten sähkökäyttöjen, sähköverkon kompensointilaitteistojen ja akustojen jäähdytykseen. Adwatecin myynnistä valtaosa suuntautuu vientiin suurille kansainvälisille asiakkaille ja sen tuotteiden tyypillisiä käyttökohteita ovat laivojen sähköjärjestelmät ja sähkönsiirtoverkkojen sähköasemat. Adwatecissa työskentelee reilut 30 henkeä ja toimitusjohtaja on Heikki Mustonen.
www.adwatec.com

Kodinkoneiden maahantuontia ja tukkukauppaa

Suomen Koneliike Oy:n tytäryhtiö Suomen Kodinkonetukku Oy on maahantuoja ja tukkukauppa, jonka keskeinen tuoteryhmä on monipuolinen ja laadukas, helppokäyttöinen ja ympäristöystävällinen Helkama-kodinkoneiden mallisto. Ostajia palvelee maanlaajuinen, hyvin toimiva jälleenmyyjä- ja huoltoverkosto. Toimitusjohtaja on Eero Talvela. Helkama on kuulunut ensimmäisten joukossa jo 1950-luvulta lähtien suomalaisten keittiöiden koneistajiin.
www.helkamakodinkoneet.fi